Hvorfor sikre sin bolig?
Alt for mange indbrud i Danmark.
Antallet af indbrud i Danmark er faldende, men vi har stadig rekord i forhold til de lande, vi sammenligner os med, og alt for få har sikret deres bolig, især før skaden er sket.
Flest indbrud i huse.
Størstedelen (80%) af indbrud sker i private huse i grundplan. Tyven går efter huse hvor der er noget af værdi. Men undersøgelser af tyvens adfærd fortælle også at tyven kan afholdes fra at begå indbrud, hvis der er tegn på liv, eller hvis det vanskeligt at kommer ind eller ud af boligen. Det er vigtigt for tyven, at de kan komme væk i en fart, hvis de bliver opdaget.
Med liv menes at der er nogen hjemme eller naboer der let holde øje med ens bolig. Sikring af døre, låse og vinduer er med til at gøre det vanskeligt at komme ind i boligen. Samtidig gør det at tyvens flugtvej vanskeliggøres.
Tyven kommer ofte igen.
Hvis I først har haft indbrud i jeres hus, er risikoen for et nyt indbrud større. Sandsynligheden for, at det samme hus udsættes for indbrud igen, er fire gange større end for huse, som aldrig har oplevet indbrud. Samtidig er der en større risiko for indbrud i nabolaget i ca. 14 dage.
Til gengæld er risikoen markant lavere, hvis du har sikret dit hus og bor i et kvarter med gode naboer, der hjælper til med at holde øje.
Undgå indbrud.
Du kan lave en skalsikring for at gøre din bolig sikre. Det går ud på at forstærke døre, vinduer, låse, altså en sikring af husets skal der gør det vanskelig for tyven at komme ind og ud, forhindre lette flugtveje.
Nabohjælp, hvor naboer holder øje med hinandens huse, mindsker væsentligt risikoen for indbrud.
Herudover kan du klippe hækken ned, lave udendørs lys, så en tyv ikke kan bryde uforstyrret ind. Få det til at se ud, som om der er nogen hjemme ved at tænde lys. Og mærke dine værdifulde ting. Undersøgelser viser, at du nedsætter risiko for indbrud, hvis du kombinerer minimum to tiltag sammen med grundlæggende forbedring af døre, låse og vinduer.
Hvordan sker indbruddet?
38 procent sker via døre. Især terrassedøre bryder tyve op. Og samtidig er det nemt for tyven at komme væk med tyvekosterne, hvis han bare kan gå ud gennem terrassedøren igen.
Derfor bør du gøre det vanskeligt at bryde dørene i din bolig op. Både ude- og indefra. Indbrudstyven får det nemt, hvis låsen er meget gammel, hvis træværket er nedbrudt, eller døren er spinkel.
Alle yderdøre – hoveddøre, terrassedøre, havedøre mm. – i din bolig bør være solide og forsynet med sikre låse, for tyven leder efter det svageste led i huset, for at bryde ind og slippe væk med tyvekosterne.
(ovenstående indhold er lavet i samarbejde med Bo Trygt)
Du kan se mere om Bo Trygt og deres anbefalinger her.